sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Mahdottoman jännä kesäkurpitsapiiras ja muitakin 7-vee synttäritarjoiluita

Eilen juhlittiin Kriitikon seitsemänvuotissynttäreitä. Tarjoiluissa mentiin kaikessa syksyn työkiireessä aika lailla vanholla hyväksi havaituilla resepteillä, eli omppupullilla, gluteenittomilla suklaakekseillä ja täytekakulla. Lisäksi gluteenilliseksi suolapalaksi käärin tortillaletuista, tuorejuustosta, salaatinlehdistä sekä kinkusta /kylmäsavulohesta miniwrappeja. Kakun tein tällä kertaa neliön mallisena, kaksi neljän munan kakkupohjalevyä (perunajauhoista) uunipellillä paistettuna, joista tein kolmekerroksisen kakun. Välissä toisessa kerroksessa vispautuvaa soijakermaa ja soijajugurttia joiden sekaan oli sulatettu 80 g suklaalevy ja toisessa kerroksessa samaa soijakerma-jugurttiseosta sekä vadelmia. Päälle sokerimassalevy, johon sankari itse maalasi pastavärellä jäätelökoneen kuvan.

Mutta se gluteeniton suolainen. Olin vähän aikaa sitten bongannut jostain mielenkiintoisen kuuloisen kesäkurpitsapiirakan ohjeen ja ajattelin koettaa ihan riskillä sitä. Ja siitä tuli kerrassaan mainiota. Tosi jännä maku, jotain suolaisen ja makean välimaastossa. Vitsi kun en muista mistä alkuperäinen resepti oli. Tässä kuitenkin minun versioni siitä, gluteenittomana. Aikuiset kehuivat, lapset eivät olleet ihan varmoja. Mutta synttärit tulivat juhlittua!

Kesäkurpitsapiirakka

Pohja:
125 g voita
1 dl suomalaista kvinoaa
2 dl Semperin gluteenittomia jauhoja
0-1 rkl kylmää vettä
0,5 tl suolaa

Esikeitä kvinoa, anna jäähtyä. Nypi aineet sekaisin, lisää vesi jos taikina ei ole taikinamaista. Laita taikina kylmään noin vartiksi.

Täyte:
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 muna
1,5 dl kaurakermaa
100 g fetaa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
Suolaa, mustapippuria

Pese kesäkurpitsa ja veistä siitä pituussuunnassa n. 2-3 mm paksuisia viipaleita. Laita lävikköön kerroksittain, joka väliin vähän suolaa. Itketä noin 15 minuutin ajan. Nosta viipaleet kuivumaan pyyhkeen päälle.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Taputtele pohja piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan muutama reikä ja levitä päälle foliota tiiviisti estääksesi pohjan valumisen reunoilta alas. Esipaista pohjaa n. 10 minuuttia.

Vähennä uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Sekoita muna ja kerma sekä mausteet. Murustele feta pohjan päälle ja ripottele sitruunankuoriraaste sen päälle. Kaada munamaito vuokaan. Levittele kesäkurpitsan viipaleet pohjan piirakkaan, painele ihan vähän että munamaitoa valuu hieman viipaleiden päällekin. Paista noin 25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti