perjantai 20. helmikuuta 2015

Imelletty perunalaatikko

Tein ensimmäistä kertaa ikinä viime jouluna ihan itse imellettyä perunalaatikkoa. Juttelin äidin kanssa, kaivoin nettiä ja raavin päätä. Kunnianhimoinen tavoite oli tehdä laatikosta gluteenitonta, mutta kun alkuun yritin imellyttää gluteenitonta jauhoseosta käyttäen ja mitään ei tapahtunut, loppui minulta usko ja heitin sekaan spelttijauhoja. Niillä sitten alkoi homma edistyä. En tiedä, olisiko alkanut ikinä imeltyä gluteenittomilla jauhoilla vai ei. Netistä ei oikein vinkkejä tai reseptejä siihen löytynyt, eli ehkäpä se on kemiallisesti mahdoton yhtälö.

Netin monessa reseptissä käsketään kuorimaan perunat vasta keittämisen jälkeen - uskoin kuitenkin äidin sanaa ja kuorin ihan normaalisti ennen keittämistä. Ei haitannnut.

Perunatuuvinki

2 kg jauhoisia perunoita
4-6 rkl vehnäjauhoja
50 g voita tai rypsiöljyä
2 tl suolaa
8 dl maitoa

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Survo ne, ja lisää soseeseen vehnäjauhot. jos survos on kauhean kuivaa, voit lisätä joukkoon vähän keitinvettä. (Edit 2019: vettä kannattaa laittaa ihan reilustikin, laatikko imeltyy paremmin. Sellainen jämäkkä perunamuusi on aika hyvä, laatikko löystyy imeltyessään mutta ainakin minun mielestäni tuuvingin kuuluukin olla aika löysää.)

Anna survoksen imeltyä lämpinässä paikassa vähintään 3-5 tuntia, tai vaikka koko yön. Pidä huolta siitä, että seoksen lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 70 astetta. Mulla oli kattila takassa jossa oli ollut edellisenä iltana tuli ja kattilassa kinkunpaistomittari, jota vahtasin hulluna. Lisäksi lisäilin aina välillä jauhoja jos näytti siltä että homma ei edennyt. Mutta tosiaan koetin aluksi niillä gluteenittomilla joista ei ollut mihinkään. Ihan loppuun saakka ei takassa ollut tarpeeksi lämmintä, mutta kuitenkin niin pitkään että sain laatikon imeltymään.

Edit: 2019: liian kuuma ei siis saa olla, muuten ei imelly. Mieluummin alle 60 kuin selvästi yli. Mulla oli tänä jouluna alkuun ihan liian kuumassa, mittari näytti noin 70 astetta ja ei siitä tullut mitään.

Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi tai öjy, maito ja suola. Seoksen sakeuden tulee olla löysän puuron ja tukevan vellin väliltä.

Kaada seos vuokaan ja paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Itse pakastin laatikot ennen paistamista, ja paistoin sitten vasta aatonaattona.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti