tiistai 15. tammikuuta 2013

Ihanat falafelpyörykät ja pitaleipä

Tällä reseptillä tehdyt falafelpyörykät ovat parhaita itse aikaan saamiani. Myös kuvasarja on hyvin havainnollinen. Pakastin puolet taikinasta, puolikkaasta satsista riitti mainiosti meidän kolmelle syöjälle ja reilusti jäi ylikin. Taikina ei kärsinyt yhtään pakastamisesta.

Kaveriksi tein pitaleipiä. Perusresepti on Kuntoplussan, mutta tein tuplamäärän taikinaa (neljä pitaa) enkä käyttänyt lainkaan vehnäjauhoja vaan pelkästään spelttihiivaleipäjauhoja. Spelttijauhoja piti kyllä laittaa enemmän kuin tuossa ohjeessa, jotta taikinasta sai helposti käsiteltävän. Hyvin nousivat ja hyvälle maistuivat!

Väliin pyöryköiden lisäksi ohueksi suikaloitua paprikaa, kuorimaveitsellä höylättyä porkkanaa, salaattia, avokadoa ja jugurttikastiketta (soijajugurttia, jeeraa, garam masalaa, paprikaa, suolaa, mustapippuria ja ripaus sokeria). Kriitikko halusi lisäksi ketsuppia, tietenkin. Tuoretta tomaattia olisin minä kaivannut, mutta sitä ei kotona ollut.

Kuvaa ei ole, taaskaan, mutta kauniita ja värikkäitä näistä tuli.

Pitaleivät
4 kpl

20 g hiivaa
1,5 dl vettä
120 g spelttijauhoja
4 tl oliiviöljyä
2 tl suolaa
60 g durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää spelttijauhot, öljy sekä suola ja viimeisenä vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa pitkään, kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa. Anna kohota tunnin ajan.

Kauli taikina neljäksi pyöreäksi levyksi. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota 10 min. Paista leipiä 250 asteisessa uunissa kunnes ne ovat kohonneet niin, että niiden keskellä on "tasku". Täytä jäähtyneet leivät.

Falafelpyörykät

500 g kuivia kikherneitä --> liota vähintään 12 h huoneenlämmössä tai vuorokausi jääkaapissa.
1 keskikokoinen sipuli
5-6 valkosipulin kynttä
nippu persiljaa
nippu korianteria
1 vihreä chili tai teelusikallinen chilihiutaleita
suolaa muutama teelusikallinen
reilusti mustapippuria
muutama teelusikallinen paprikajauhetta
1 tl leivinsoodaa
1 1/2 tl jeeraa
öljyä uppopaistamiseen

Laita liotetut kikherneet lävikköön ja anna kaiken veden valua pois. Laita kikherneet astiaan ja lisää kuoritut valkosipulit ja paloiteltu sipuli, yrtit, mausteet ja leivinsooda.

Murskaa kaikki muusiksi tehosekoittimessa. Me käytetään blenderiä, ja tämä täytyy tehdä osissa.

Ohje sanoo, että taikina pitää laittaa lepäämään jääkaappiin min. tunniksi, ja ottaa taikina jääkaapista noin puoli tuntia ennnen paistamista. Me ei kyllä sitä koskaan ehditä lepuuttamaan, ja hyvin onnistuu niinkin. Jos taikinan ottaa pakkasesta, mulla on tapana lisätä siihen vähän öljyä koska se kuivuu pakastaessa.

Falafelit voi joko uppopaistaa kypsiksi, tai sitten tehdä uunissa kuten me aina. Uppopaistetut olisivat varmasti parempia, mutta uuniversiot kevyempiä ja minusta helpompia. Uuni lämmitetään 190 asteeseen ja taikinasta pyöritellään palloja jotka asetellaan uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle. Pyörykät sivellään öljyllä myös päältä. Paista uunissa suunnilleen 20 minuuttia.

Jos uppopaistat, falafelit valmistuvat 3-5 minuutissa. Rasvan lämpötilaa en tiedä, mutta olettaisin että samanlainen kuin munkkeja paistaessa, eli sellainen että rasva kiehuu kun sinne laittaa paistettavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti