tiistai 10. heinäkuuta 2012

Raakaa kesäruokaa: pähkinäpyöryköitä tomaattikastikkeella sekä banaanimansikkakakkua

Löysin kuva-arkiston uumenista kuvan viime kesältä jossa oli pähkinäpyöryköitä ja omista kasvihuonetomaateista tehtyä kastiketta. Lisäksi olin tallentanut vielä toisen kuvan saman päivän jälkkäristäkin, mitä vieläkin muistelen haikeudella. Tänä vuonna tuo jälkkäri tuoreiden mansikoiden kanssa jää väliin koska banaanit ovat vauvan allergioiden vuoksi kiellettyjen listalla. Koska reseptitkin ovat tallessa, niin ajattelin kirjoitella ne valmiiksi tänne.

Pähkinäpyörykät ja tomaattikastike (raw)














Pähkinäpyörykät:
2 dl erilaisia pähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 iso porkkana (raasta, puristele kuivaksi)
2 isoa herkkusientä (hienonna, puristele nestettä pois)
1/2 valkosipulinkynttä
1/2 (puna)sipuli
6-7 aurinkokuivattua tomaattia
1 tl soijakastiketta
1 tl sitruunanmehua
mustapippuria, suolaa
(persiljaa tai muita tuoreita yrtttejä)

Liota ja kuivaa pähkinöitä jos siihen on aikaa. Näin ravintoarvoista tulee parempia, mutta voit kiireessä käyttää myös liottamattomia pähkinöitä. Jauha kaikki aineet massaksi, tämä käy helpoiten niin että ensin jauhat pelkät pähkinät, sitten muut aineet ja lopuksi yhdistät nämä kaksi massaa. Pyöritä massasta pieniä palloja ja kuivata uunissa 40 asteessa noin kaksi tuntia. Kääntele pyöryköitä välillä että ne kuivuvat tasaisesti.

Tomaattikastike:
2 tomaattia
2 aurinkokuivattua tomaattia
1/2 (puna)sipulia
1/2 valkosipulinkynsi
1/2 avokado
suolaa, mustapippuria, cayennepippuria
sitruunanmehua
tuoretta basilikaa

Blendaa kaikki aineet sekaisin tehosekoittimessa. Tarjoile kesäkurpitsasta tehdyn "pastan" ja pähkinäpyöryköiden kanssa. Kaveriksi sopii tomaattinen salaatti ja tuore basilika.


Banaanimansikkakakku (raw)














Pohja:

3,2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl rusinoita
vajaa 1 rkl carobjauhetta (tai raakakaakaojauhetta)

Täyte:
6 keskikokoista banaania
1-2 dl carobjauhetta (tai raakakaakaojauhetta)
n. 2 dl pellavansiemeniä (ei pakko, mutta jos et käytä näitä, niin täyte jää löysäksi)

Päälle mansikoita tai muita hedelmiä tai marjoja

Tee ensin täyte. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja blendaa yhteen. Laita täyte jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun teet pohjan. Jauha pohjan ainekset tehosekoittimessa ja painele se kakkupohjan muotoon laakealle lautaselle. Laita täyte päälle ja koristele haluamillasi (tuoreilla) marjoilla tai hedelmillä.


Tässä kakussa tuo pohja on minun mielestäni paras mitä olen raakakakuissa syönyt. Yleensä niissä käytetään pähkinöitä ja niistä tulee mielestäni turhan vahva maku kakkuun. Kuvassa tehty annos on muuten 1/3 ohjeen määristä, ja siitä tuli sellainen reilu annos yhdelle syöjälle.

EDIT: Tein kakkua sittenkin uudelleen tänä kesänä, alla kuva valmiista tuotoksesta. Käytin tällä kertaa carobin sijaan raakakaakaojauhetta mikä vaikutti paitsi makuun niin myöskin tuohon ulkonäköön. Carob on mielestäni mukavamman makuista koska ei ole niin vahvaa, joten se on ehkä parempi vaihtoehto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti