keskiviikko 22. elokuuta 2012

Littanat falafelpyörykät

Falafelpyörykät ovat yksi Kriitikon suosikkipapuruoista. Ne tuntuvat aina työläiltä etukäteen ajateltuna, mutta lopulta niissä ei ole niin iso homma jos on keittänyt kikherneet etukäteen.

Tällä kertaa pyöryköistä ei tullut pyöryköitä vaan ennemminkin kroketteja tai pihvejä, letuiksikin niitä kutsuttiin. Tein taikinasta tarkoituksellakin löysän, jotta falafelit eivät hajoaisi niin paljon tai että niistä ei tulisi kovin kuivia kun en niitä rasvassa viitsi uppopaistaa vaan teen uunissa. Hyvän makuisia näistä tuli, maku oli mukavan pehmeä. Chilikin unohtui taikinasta tällä kertaa, mutta se ei juurikaan tahtia haitannut.

Internetistä (Pastanjauhantaa-blogin falafelpostauksen kommenteista) selvisi, että falafelit kuuluisi oikeasti tehdä keittämättömistä, ainoastaan liotetuista kikherneistä mikä auttaisi siinä, että ne eivät hajoaisi. Jos siis haluaa saada ihan pyöryköiden näköisiä pyöryköitä niin täytyy ensi kerralla kokeilla. Tässä kuitenkin tämä meillä käytössä ollut resepti.

Falafelpyörykät (/kroketit)













n. 3 dl keitettyjä kikherneitä
iso kourallinen persiljaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
reilu tl suolaa
1 rkl juustokuminaa
1 dl öljyä
0,5 dl vettä
1-2 rkl soijajugurttia

Hienonna sipuli ja valkosipuli tehosekoittimessa. Laita sekaan kikherneet ja persilja, sekoita. Lisää seesaminsiement, leivinjauhe ja mausteet ja sekoita hyvin. Lopuksi öljy ja vesi sekä soijajugutti, aja tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta pyöryköitä, tai tällä taikinalla ennemminkin laita ruokalusikalla kasoja uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa n. 30 min. Tarjoile riisin ja salaatin sekä kastikkeen kanssa.













Pyöryköiden kanssa tein tällaisen kastikkeen, mausteiden määristä ei mitään käsitystä:
n. 2 dl soijajugurttia
garam masalaa
paprikaa
suolaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti